In de gebieden langs de Nederlandse kust worden veel woningen opgekocht door mensen die elders wonen. Ze gebruiken de huizen als vakantiehuis voor zichzelf of verhuren ze aan vakantiegangers. De afgelopen tien jaar is het aantal tweede woningen nog sneller toegenomen dan het aantal woningen dat door starters wordt gekocht. Dit blijkt uit onderzoek dat het Kadaster heeft uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksjournalistieke platform Pointer van KNRO-NCRV. Het Kadaster bevestigde de conclusie op verzoek.
Schiermonnikoog voert de lijst aan. Daar is 9,4 procent van alle huizen iemands tweede huis. Dat komt neer op ongeveer één op de elf woningen. Ameland volgt met 7,9 procent en Tubbergen met 7,1 procent. Het gaat om gewone woningen, niet om vakantiehuizen op vakantieparken.
luis in Zeeuws-Vlaanderen is een andere gemeente in de nationale top. Tot 2014 waren tweede woningen daar niet toegestaan. Nu is 5 procent eigendom van iemand die buiten de gemeente woont. In het dorp Cadzand, dat onder de gemeente Sluis valt, gaat het zelfs om de helft van alle woningen.
Tot de landelijke top behoren ook enkele grotere steden zoals Groningen, waar 3,8 procent van de woningen iemands tweede huis is. In Amsterdam is dat 3,5 procent.
Het onderzoek van Pointer wordt zondagavond uitgezonden op NPO2.
De top 10 gemeenten met het grootste aandeel tweede woningen:
Schiermonnikoog 9,4 procent
Ameland 7,9 procent
Tubbergen 7,1 procent
Noord-Beveland en Veere 5,8 procent
Dinkelland en Terschelling 5,3 procent
Staphorst 5,2 procent
Sluis 5 procent
Bergen (Noord-Holland) en Baarle Nassau 4,8 procent
Rapportage door ANP